روش های صحیح نگهداری فیلامنت پرینتر سه بعدی

نگهداری فیلامنت معمولا برای علاقه مندان پرینت سه بعدی مشکل بزرگی است؛ زیرا که نگهداری نادرست آن ها ممکن است سبب نفوذ رطوبت هوا به فیلامنت ها بشود که خبر خوبی نخواهد بود. در ادامه ی این مطلب به روش های صحیح نگهداری فیلامنت پرینتر سه بعدی پرداخته ایم.

ذخیره سازی فیلامنت

فیلامنت های مورد استفاده پرینت سه بعدی پلیمری هستند؛ که می توانند در طی پروسه ی هیدرولیز تجزیه شوند. از این رو اگر فیلامنت به خود رطوبت جذب کرده باشد؛ هنگام حرارت دیدن و اکسترود از هم می پاشد و فرم خود را از دست می دهد. هر قطعه ای که با چنین فیلامنت های رطوبت دیده ای ساخته شده باشد به انداره ی کافی صیقلی به نظر نخواهد رسید. به علاوه فیلامنت مرطوب نیازمند دمای بالاتری برای اکسترود مناسب است. فیلامنت های نایلون، پلی کربنات و کوپلی استر هنگام مرطوب شدن و حرارت دیدن بسیار مستعد هیدرولیز شدن هستند. از اینرو نگهداری مناسب فیلامنت برابر با دور نگه داشتن فیلامنت از هوای مرطوب است. ادامه ی این مطلب بر نحوه ی خشک نگه داشتن محیط نگه داری فیلامنت تمرکز دارد.

تصویر زیر مثالیست از نحوه ی نادرست نگهداری فیلامنت. در واقع قرار دادن فیلامنت در محیط باز بیرونی، جذب رطوبت و خرابی محصول را به دنبال دارد.

روش صحیح نگهداری فیلامنت پرینتر سه بعدی
نگاره 1) روش نادرست نگهداری فیلامنت پرینتر سه بعدی

 کیسه های وکیومی

راه های زیادی برای نگهداری فیلامنت وجود دارد که یا بسیار گران قیمت هستند یا وقت گیر و یا غیرعملی. در این مواقع است که کیسه های وکیومی به کار می آیند. این کیسه ها محیطی بدون هوا را برای فیلامنت ها فراهم می کنند. باید کیسه هایی تهیه کنید که دارای دریچه ی مکش هوا باشند. به علاوه برای حداکثر میزان نفوذ ناپذیری هوا بهتر است به سراغ کیسه های دو زیپی بروید. می توانید به راحتی با جارو برقی خانگی هوای موجود در کیسه را خالی کنید.

نکته: معمولا میزان ناچیزی رطوبت در این کیسه ها باقی می ماند و هیچ کیسه ای نمی تواند خلاء مطلق را فراهم کند. از این رو می توانید برای خالی کردن میزان باقی مانده ی رطوبت، از چند دانه سیلیکاژل استفاده کنید. حتما با این دانه ها آشنایی دارید. معمولا در جعبه های کفش نو یا محصولات جدیدی که خریداری می کنید برای جذب رطوبت وجود دارند.

نکته: معمولا سر فیلامنت کمی تیز است و ممکن است سبب پارگی کیسه شود. از همین رو از گیره های فیلامنت استفاده کنید. این گیره ها ارزان قیمت هستند و استفاده نکردن از آن ها ریسک پاره شدن کیسه را بالا می برد.

روش صحیح نگهداری فیلامنت پرینتر سه بعدی
نگاره 2) روش استفاده از گیره های فیلامنت

از دیگر راهکارهای ایجاد محیطی بدون رطوبت، جعبه های خشک هستند. این تکنولوژی به وسیله ی سیستم الکترونیکی از بین برنده ی رطوبت کار می کند و به طور مرتب فضای درون جعبه را خشک می کند.

جعبه ی ذخیره

جعبه های ذخیره ی شفاف با درپوش از دیگر روش های صحیح نگهداری فیلامنت پرینتر سه بعدی هستند. این درپوش از ورود هر گونه رطوبت جدید خودداری می کند. شفافیت آن ها هم به این دلیل است که اگر نتوانید داخل جعبه را ببینید، متوجه نمی شوید کدام فیلامنت درون جعبه است.

از نظر ابعاد جعبه هم سعی کنید به سراغ جعبه ای بزرگ بروید تا امکان ذخیره ی چند فیلامنت را داشته باشید. جعبه ای به طول 40 و عرض 30 سانتی متر به نظر کافی می آید. ارتفاع آن هم بستگی به تعداد قرقره هایی دارد که می خواهید در آن جا بدهید.

روش صحیح نگهداری فیلامنت پرینتر سه بعدی
نگاره 3) جعبه های ذخیره ی شفاف

رطوبت گیر

مشکل جعبه های ذخیره رطوبتی است که درون جعبه باقی می ماند. برای حل این مشکل هم می توانید از یک دستگاه رطوبت گیر استفاده کنید. یک رطوبت گیر خوب نباید از حد 15-20 دلار تجاوز کند. برای نمونه، Eva Dry E-333 نمونه ی خوبیست. این دستگاه ها نیاز به شارژ مجدد حدود هر یک ماه یک بار دارند. برای شارژشان هم می توانید زمانی که رنگ دانه های سیلیکا ژل تغییر کرد؛ آن ها را به برق وصل کنید. در این جعبه ها هم مانند کیسه های وکیوم، از سیلیکا ژل استفاده می شود.

اگر حدود 5 یا 6 قرقره در هر جعبه نگه داری شود؛ حدودا دو جعبه و دو رطوبت گیر می تواند برای اکثر افراد کافی باشد.

قابل شارژ بودن این رطوبت گیرها، جبران کننده ی هزینه ایست که صرف خرید آن ها کرده اید. وقتی رطوبت گیر کاملا شارژ شد، به طوری که صفحه ی نمایشگر آن به سمت بیرون باشد، آن را درون جعبه قرار دهید.

تا به اینجا به چند تا از روش های صحیح نگهداری فیلامنت پرینتر سه بعدی اشاره کردیم، اما خالی از لطف نیست اگر راهکاری هم برای فیلامنتی که مرطوب شده است ارائه کنیم. پرینت کردن با فیلامنتی که مرطوب شده یعنی پرینت با متریالی ضعیف تر و غیر یکنواخت که ممکن است سبب خرابی پرینت شود.

برای خشک کردن فیلامنت می توانید از فرهای خانگی استفاده کنید. یا به طور دقیق تر از فرهایی که مجهز به فن هستند زیرا که این نوع جریان هوای یکنواختی ایجاد می کنند.

قبل از خشک کردن فیلامنت مرطوب بهتر است درجه ی حرارت انتقال شیشه ای آن را چک کنید. این دما، نقطه ایست که پلیمر از ماده ی سخت و شیشه ای به ماده ای نرم و لاستیکی تبدیل می شود. برای مثال، دمای انتقال شیشه ای PLA 60 درجه سانتی گراد است که از همین رو نمی توان آن را در فر خشک کرد مگر اینکه فر محدودیت حداقل دما نداشته باشد. ازسوی دیگر فیلامنت هایی چون ABS دمای انتقال شیشه ای 100 درجه سانتی گراد دارند. نکته ی مهم این است که دمای انتقال شیشه ای هر فیلامنت را پیش از خشک کردن آن با فر بدانید و اگر دمای 80 به بالا داشتند؛ می توانید با حرارت 60 تا 70 درجه به مدت یک ساعت از این روش استفاده کنید و اگر دمای کمتر از 80 داشتند با حرارت 30 تا 40 درجه اما در مدت زمان بیشتر.

خلاصه

زمانی که فیلامنت پرینت سه بعدی رطوبت هوا را جذب می کند مشکلات زیر رخ می دهند:

  • فیلامنت شکننده می شود.
  • فیلامنت نیاز به حرارت اکسترود بالاتری پیدا می کند.
  • فیلامنت قدرت کشسانی اش را از دست می دهد.
  • هنگام اکسترود ممکن است بخار و یا حباب ایجاد شود و منجر به پرینتی کم کیفیت شود.

جهت نگهداری مناسب فیلامنت و جلوگیری از نفوذ رطوبت به آن از سه روش می توان استفاده کرد:

  • استفاده از کیسه های وکیومی دو زیپی و مکش هوای درون آن. قرار دادن چند دانه سیلیکا ژل جهت رطوبت گیری بیشتر.
  • نگه داری فیلامنت در جعبه های ذخیره ی شفاف به علاوه ی دستگاه های قابل شارژ رطوبت گیر.
  • خشک کردن فیلامنت رطوبت گرفته در فر ضمن در نظر گیری دمای انتقال شیشه ای آن.

با استفاده از راهنمای بالا می توانید روش های صحیح نگهداری فیلامنت پرینتر سه بعدی را به کار ببندید و کیفیت پرینت های سه بعدی خود را افزایش دهید.


منبع: https://3dprinting.com/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *